2009-08-20 13:05:37• hírek • Szatmar.ro

Mindenki bizakodhat

A román csapatok nem állnak megoldhatatlan feladat előbb az Európa-ligában.

Az Európa-liga rájátszásában négy román csapat szeretne bejutni a csoportkörbe, ami eggyel kevesebb, mint a tavaly. Idén viszont biztosan lesz „csoporttag", mivel amennyiben a Temesvár nem dolgozza le Stuttgartban két gólos hátrányát (amire vajmi kevés az esély), akkor a második számú európai kupasorozatban folytatja. A Kolozsvári CFR, a Steaua, a Dinamo és a Vaslui szeretne csatlakozni a bánságiakhoz és utóbbi együttest leszámítva mindannyian esélyesként kezdik a párharcot.

Ami az esélyeket illeti, a legjobban a Kolozsvári CFR áll. Egyrészt, mert a bajnokságban eddig két győzelem és egy döntetlen a mérlege. Másrészt, mert a Szarajevó egy nagyon fiatal (23,6 év az átlagéletkor szemben a vasutasok 27,71-ével) és rutintalan együttes. Harmadrészt, mert idegenben kezdenek.

Ugyanakkor több fontos játékosuk is hiányzik sérülés miatt -Dubarbier, Deac, Didi, Cabrera, Dica-, talán emiatt nyilatkozta a találkozó előtt Iuliu Muresan elnök, hogy egy döntetlennel is kiegyeznének. Conceicao edző viszont győzelmet akar, ezért utólag benevezte a keretbe a legutóbbi fordulóban győztes gólt szerző Traorét.

Az SK Szarajevóról azt kell tudni, hogy két ország bajnokának mondhatja magát: Bosznia-Hercegovina mellett két alkalommal Jugoszlávia pontvadászatát is megnyerte. Hatalmas a különbség a két gárda között az idegenlégiósok számát tekintve: míg a bosnyákoknál mindössze három külföldi szerepel, addig a kolozsváriak keretében mindössze hét román található.

Szintén remek esélyekkel indul a Steaua, amely a félprofi ír St.Patrciks Athletic-al mérkőzik majd meg. Cristiano Bergodi azonban nem lehet teljesen nyugodt: a csapat játéka akadozik, a keret szűk, a mérkőzést ráadásul zárt kapuk mögött rendezik. Az olasz mester sérülés miatt nem számíthat Toja, Bicfalvi és Ghionea játékára, a védelem közepén viszont bemutatkozhat Rada.

Az ír csapatot ugyanakkor nem árt komolyan venni, hisz az előző körben az orosz Krilja Szovjetovot búcsúztatta. Érdekességképpen az írek a legtöbb pénzt az utóbbi években John Murphyért adták ki - írd és mond, 90.000 eurót. A csapat mellesleg hét és félszeres ír bajnok. Azért csak fél, mert 2002-ben egy játékos jogosulatlan szerepeltetéséért 15 pontos büntetést kaptak. Ezzel a Shelbourne lett a bajnok, ám a futballisták is megkapták a címet, csak klubtól vettél el.

Valamivel nehezebb dolga lesz a Dinamónak, amely a cseh Slovan Liberecet fogadja. Bár a csehek nem rajtoltak valami jól a pontvadászatban, ugyanez elmondható a románokról is. A Liberec egy fiatal gárda (átlagéletkoruk 24,45 év, szemben a Dinamo 25,81-es átlagával), amely a támadó focit kedveli. A csapat tagja a 22 éves Theodor Gebre Selassie, aki történelmi figurának számít a cseh labdarúgásban: az etióp apától és cseh anyától született középpályás több alkalommal is pályára lépett a cseh utánpótlás-válogatottban, ezzel pedig ő lett az első színes bőrű labdarúgó a cseh nemzeti csapatban.

A Dinamo kerete jóval rutinosabb, mint a vendégeké és a már régóta sérült Bratu mellett mindenki bevethető. Némi kérdőjel található Danciulescu neve mögött, a veterán csatár egy kisebb sérülést szedett össze a hétvégi fordulóban, ám játékára komoly esély van.



Egyikőjük sem játszik csütörtök este: Dubarbier és Toja sérültek, Lovin eligazolt fotó: sportfoto.ro


Végezetül a Vaslui csapata az európai labdarúgás egyik patinás klubjával, az AEK Athénnal találkozik és egyedüli román csapatként nem számít favoritnak. Főleg, hogy eltiltás és sérülés miatt nyolc játékosára sem számíthat az első meccsen. Kuciak kapus és a csapatkapitány, Buhus piros illetve sárga lapok miatt nem léphet pályára, Milisavljevics, Gheorghiu, Canu, Markovics és Luz pedig sérültek.

A román Ilie Iordachét is a soraikban tudó görögök szintén elveszítettek egyik alapemberüket: Szotirisz Kirgiakosz három millió euró fejében a Liverpoolhoz szerződött és csütörtökön írja alá szerződését.

Csütörtöki program (magyar illetve román érdekeltségű csapatok):

Steaua-St. Patrick's (20.30 Digi Sport)
Dinamo-Liberec (20.30 Antena1)
Vaslui -AEK Athén (21.00 TVR2)
Szarajevó-Kolozsvári CFR (21.15 DigiSportPlus)
Bnei Jehuda (izraeli)-PSV (holland)
Fulham (angol)-Amkar Perm (orosz)
NAC Breda (holland)-Villarreal (spanyol)
Nacional (portugál)-Zenit (orosz)
Genk (belga)-Lille (francia)
M. Doneck (ukrán)-Austria Wien (osztrák)
Dinamo Zagreb (horvát)-Hearts (skót)
Bröndby (dán)-Hertha (német)
Sion (svájci)-Fenerbahce (török)
Werder Bremen (német)-Aktobe (kazah)
PAOK (görög)-Heerenveen (holland)
Everton (angol)-Olomouc (cseh)
BATE (fehérorosz)-Liteksz Lovecs (bolgár)
Lech Poznan (lengyel)-FC Bruges (belga)
Galatasaray (török)-Levadia Tallinn (észt)
Teplice (cseh)-Hapoel Tel-Aviv (izraeli)
Kosice (szlovák)-Roma (olasz)
Twente (holland)-FK Karabah (azeri)
CSZKA Szófia (bolgár)-D. Moszkva (orosz)
Trabzonspor (török)-Toulouse (francia)
Lazio (olasz)-Elfsborg (svéd)
Partizan (szerb)-Zilina (szlovák)
FK Baki (azeri)- FC Basel (svájci)
Sivasspor (török)-Sahtar Doneck (ukrán)
Ajax (holland)-Slovan (szlovák)
Athletic Bilbao (spanyol)-Tromsö (norvég)
Genoa (olasz)-OB Odense (dán)
Rapid Wien (osztrák)-Aston Villa (angol)
Maribor (szlovén)-Sparta Praha (cseh)
Guingamp (francia)-Hamburg (német)
Sturm (osztrák)-Metaliszt Harkiv (ukrán)
Benfica (portugál)-Vorszkla Poltava (ukrán)

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: